Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

MELYIK FENŐKŐVEL KEZDJEM A KÉSÉLEZÉST? – Praktikus tippek kezdőknek és haladóknak

S.T. - NORDKNIVEN

Hogyan határozzam meg, mennyire életlen a késem?

Egy adott kés élezésének elkezdéséhez legalkalmasabb fenőkő kiválasztása igényel ugyan egy kis tapasztalatot, de nem kell megijednie a kezdőknek sem, hiszen van egy-két trükk – vagy inkább egyszerű módszer – arra, hogy meghatározzuk, mennyire is életlen az élezni kívánt késünk, és milyen fenőkő való hozzá. Ez az egyik leggyakoribb kérdés, melyet vásárlóink feltesznek nekünk, ezért is született meg ez a hosszabb bejegyzés. A cikk végére mindenki sokkal könnyebben átlátja majd, milyen élességű (ha úgy tetszik tompaságú) kés élezéséhez, milyen fenőkővel érdemes hozzákezdeni.

Ahogy a fenőkövek finomsága kapcsán írt bejegyzésünkben arra részletesen kitértünk (lásd lenti keretes írásunkat), a fenőkövek nagyon sok szemcsemérettel elérhetők, azaz az egészen durvától a tükörpolírozáshoz való, ultra finom fenőkövekig minden megtalálható a spektrumon. A kések élezéséhez legtöbbször nem egyetlen fenőkövet használunk, hanem a durvábbtól haladunk a finomabbak felé, ugyanakkor a legkardinálisabb kérdés mégiscsak az, hogy melyik fenőkővel, azaz mennyire durva fenőkővel kell elkezdeni egy adott kés élezését?

 

A KÉSÉLEZÉS ALAPJAI FENŐKŐVEL - 1. rész – Milyen finomságú fenőkövet válasszak?

A fenőkövek finomsága, vagy ha úgy tetszik durvasága, azaz a fenőkövet alkotó csiszolószemcsék mérete, talán a legfontosabb szempont, melyet az aktuális élezési feladatnak leginkább megfelelő fenőkő kiválasztása során mérlegelnünk kell.

A teljes bejegyzés elolvasásához kattintson ide!

 

 

Életlen és életlen kés között is van különbség!

Alapvetően elmondható, minél életlenebb egy kés, minél rosszabb állapotban van az éle, minél elhanyagoltabb, annál durvább fenőkővel kell megkezdenünk az élezését. Ezzel persze nem árultunk el túl nagy titkot, a kérdés megmaradt: pontosan melyik, azaz pontosan milyen finomságú/durvaságú fenőkővel kezdjük meg az élezést?

Vásárlóinktól is gyakran megkapjuk ezt a kérdést, melyre a kés alaposabb megvizsgálása nélkül nem könnyű pontos választ adni, hiszen nem minden késhasználó számára jelenti ugyanazt az életlenség fogalma.

 

Az élesség tesztelése – Praktikus tippek

Van néhány egyszerű teszt, néhány lépés, melyekkel mindenki könnyedén meghatározhatja, mennyire életlen a kése, és ennek megfelelően már sokkal könnyebben meghatározható, milyen finomságú fenőkővel kell elkezdeni a kés élezését!

 1. lépés – Sérülésteszt – Ezt a legkönnyebb eldönteni, hiszen elég egy alaposabb szemrevételezés, hogy láthassuk, vannak-e a kés élén sérülések. Ilyen sérülések tipikusan: csorbulás, kitöredezés, csipkésedés, benyomódás, elhajlás, vagy a késhegy letörése. Az ilyen rossz állapotú kések élezéséhez, illetve az él kijavításához kimondottan durva fenőkőre lesz szükségünk.
 • Ha nem talál sérülést, ugorjon a második lépésre!
 • Ha talált sérülést, élezze a kést addig, míg a sérülések eltűnnek, majd folytassa a második lépéssel!
 • Az élezéshez javasolt fenőkő finomsága: 180 – 240 grit (durva)

1. kép - Szemrevételezéssel megállapítható, sérült-e a kés éle - Szerencsére ezek a pengék nagyszerű állapotban vannak!

 

 1. lépés – Becsillanás teszt – Tartsuk a kést, élével felfelé fordítva erős ellenfénybe, akár egy lámpa alá, akár az ablak előtt állva. Szemléljük meg a kés élét pontosan felülnézetből! Amennyiben a kés éle tökéletes, a fény sehol nem csillan meg a kés élén, az él egy vékony fekete vonalként látszik. Amennyiben a kés élén a fény szakaszonként, vagy akár a teljes hosszán megcsillan, a kés éle tompa, tehát a kést éleznünk kell. Amennyiben egy kés éles, az éle „V” alakú, melyen nem tud a fény megcsillanni. Az életlen kések éle „U” alakú, melyen a fény megcsillan. Ezen alapszik ez az egyszerű kis teszt.
 • Ha nem lát becsillanást, ugorjon a harmadik lépésre!
 • Ha lát becsillanást, élezze a kést, míg a becsillanások az él teljes hosszán eltűnnek!
 • Az élezéshez javasolt fenőkő finomsága: 400 – 1000 grit (közepes – közepesen finom)

2. kép - Tartsuk ellenfénybe a kést, és ellenőrizzük, megcsillan-e fény a penge élén - Ha igen, akkor bizony élezésre van szükség!

 

 1. lépés – Fakanál teszt vagy körömteszt – Támasszunk egy fakanalat magunk elé az asztalra, és döntsük meg kb. 30 fokos szögben! Ezután – tökéletesen függőlegesen tartva a kést – helyezzük rá a kés élét a fakanál nyelére, úgy, hogy a késnek csak a saját súlya nehezedjen a fakanálra, egyáltalán ne alkalmazzunk nyomást. Amennyiben a kés éle végigcsúszik, lecsúszik a fakanál nyelén, azt jelenti, hogy a kést éleznünk kell. Ugyanezt a tesztet a bátrabbak elvégezhetik a körmükön is, így is ellenőrizhető, lecsúszik-e a kés. Mi ugyanakkor – a biztonságot szem előtt tartva – inkább a fakanalas verziót javasoljuk.
 • Ha a kés éle megakad a fakanálon, és nem csúszik le, ugorjon a negyedik lépésre!
 • Ha a kés éle végigcsúszik a fakanál nyelén, élezze a kést addig, míg olyan éles lesz, hogy nem csúszik meg a fakanálon!
 • Az élezéshez javasolt fenőkő finomsága: 1000 – 2000 grit (finom)

3. kép - Tartsuk a körmünket 30 fokos szögben, és helyezzük rá óvatosan a kés élét - Ha lecsúszik, éleznünk kell! Legyünk óvatosak! 

 

 1. lépés – Papír teszt – Ezt a tesztet egészen biztosan mindenki látta, vagy akár próbálta is már. Egyik kezünkben tartsunk egy papírlapot (pl. sima fénymásolópapírt), a másik kezünkben tartva a kést, próbáljunk egyenletes, dinamikus mozdulattal szeleteket levágni a papírlapból! Amennyiben a kés nem, vagy csak roncsolva vágja a papírt, vagy netán el is szakítja azt, úgy a késünket élezni szükséges. A teszt elvégezhető természetesen egyéb papírral is, azt ugyanakkor érdemes tudni, hogy minél vékonyabba a papír, annál élesebb kés kell a roncsolásmentes vágásához.
 • Ha a kés tisztán, könnyedén, roncsolás nélkül vágja a papírt, ugorjon az ötödik lépésre!
 • Ha a kés roncsolta a papírt, nem vágta könnyedén, élezze a kést addig, míg teljesíteni tudja ezt a tesztet!
 • Az élezéshez javasolt fenőkő finomsága: 2000 – 3000 grit (finom)

4. kép - A klasszikus papírlap teszt során vágjunk szeleteket a papírlapból - Ha tisztán vágja, éles a késünk!

 

 1. lépés – Paradicsom teszt – Ez is egy klasszikusnak mondható teszt a kések élének ellenőrzésére. Helyezzünk egy érett paradicsomot a munkafelületre, és próbáljunk tökéletes szeleteket levágni belőle. Hagyjuk kizárólag a kés súlyát dolgozni, ne alkalmazzunk nyomást! A paradicsom azért kiváló tesztalany, mert a relatíve kemény, szívós héja alatt puha, lédús belseje van, tehát a késnek anélkül kell képesnek lennie átvágni a héját, hogy közben a belsejét összenyomná. Amennyiben a kés nem képes a paradicsom héján áthatolni, és ép szeleteket vágni belőle, anélkül, hogy a paradicsomot összenyomná, akkor a kést még éleznünk kell.
 • Ha a kés könnyedén, tökéletes és tiszta szeleteket vág a paradicsomból, és nem nyomja össze, ugorjon a hatodik lépésre!
 • Ha a kés nem hatol át könnyen a paradicsom héján, és vágás közben összenyomja, élezze a kés addig, míg könnyedén átmegy ezen a teszten!
 • Az élezéshez javasolt fenőkő finomsága: 3000 – 5000 grit (extra finom)

5. kép - A paradicsomteszt megmutatja a legapróbb élhibákat is - Ha könnyedén vág, és nem nyomja össze a paradicsomot, nagyon éles a késünk!

 

 1. lépés – Borotva teszt – A kések élességét lehetséges még tovább fokozni, nyilván mindenki ismeri a bortovaéles kifejezést. Nos, ez a kategória is létezik, és valóban elérhető – különösen a jobb acélból készült – kések esetében is. A mellékelt fotón motoros barátunk az arcán teszteli az élességet, ezt természetesen senkinek nem ajánljuk! Ugyanakkor a karunkon, alacsony szögben tartva a kést, tesztelhető, milyen könnyedén borotválja a kés éle a szőrt. Természetesen mindenki csak nagyon óvatosan alkalmazza ezt a tesztet. (A borotva tesztnél fontos elmondani, hogy akár már korábbi lépéseknek megfelelő élességű kés is képes lehet elvágni a szőrt, ugyanakkor itt a lényeg azon van, hogy ebben a szakaszban a kés éle minden ellenállás nélkül, gyakorlatilag észrevétlenül borotválja le a szőrt, tényleg úgy, mint egy borotvakés! Ez pedig nagy különbség!)
 • Amennyiben a kés könnyedén, minden ellenállás nélkül, simára képes borotválni a bőrt, úgy ezt a tesztet is teljesítettnek tekinthetjük.
 • Ha nem sikerül – vagy csak nehezen – borotválásra bírni a kést, akkor tegyünk érte, és élezzük tovább!
 • Az élezéshez javasolt fenőkő finomsága: 6000 grit és felette (ultra finom)

6. kép - Borotvaéles kés előtt ez sem akadály, de azért csak óvatosan - Inkább a karunkon teszteljünk!

 

Fenti egyszerű tesztek természetesen csupán támpontként szolgálnak, kés és kés között lehetnek eltérések, még az egyes fázisokon belül is. Ugyanakkor nagyszerű kiindulási pontként szolgálnak arra, hogy el tudjunk indulni az élezéssel, és a lehető legalkalmasabb fenőkövet válasszuk hozzá!

 

Milyen élesség elérése indokolt?

Zsebkések, vadászkések, bushcraft kések esetében általánosságban elmondható, hogy az a kés, amelyik fennakadás nélkül teljesíti a 4. lépést, azaz a papírtesztet, tökéletesen alkalmas azon feladatok ellátására, melyeket ezeknek a késeknek szántak. Látni kell, hogy ezek a kések, rendeltetési céljukból adódóan, hamarabb és gyakrabban találkoznak olyan anyagokkal (fa, csont, erősebb ínak, kartonpapír, stb.), amely könnyebben kiveszik az extra éleket, így nem feltétlenül érdemes ezeket a késeket ennél a szintnél tovább élezni. Természetesen a lehetőség adott, mindenki maga dönthet a további élezés szükségességéről!

Konyhai kések esetében nincs felső határ, ezekkel a késekkel jellemzően puhább anyagokat vágunk, így az extrém élesre élezett kések is tovább megőrzik az extra élességüket. Természetesen ez is csak akkor igaz, ha szakszerűen bánunk a késekkel, jó minőségű vágódeszkát használunk, és nem nyomjuk erővel a kést a vágófelületbe, hanem idejében megállítjuk a vágó mozdulatot, stb.