Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A KÉSÉLEZÉS ALAPJAI FENŐKŐVEL - 1. rész – Milyen finomságú fenőkövet válasszak?

A fenőkövek finomsága, vagy ha úgy tetszik durvasága, azaz a fenőkövet alkotó csiszolószemcsék mérete, talán a legfontosabb szempont, melyet az aktuális élezési feladatnak leginkább megfelelő fenőkő kiválasztása során mérlegelnünk kell.

Az élezés megkezdése előtt, az élezni kívánt kés élének állapota alapján, fel kell mérnünk, milyen finomságú fenőkővel kell kezdenünk a munkát, és természetesen el kell döntenünk, szeretnénk-e majd további fenőkővel vagy fenőkövekkel tovább finomítani ez eredményt.

Ehhez érdemes alaposabban megismeri, milyen finomságú fenőkövek közül választhatunk, és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választásnál. Ebben a bejegyzésünkben ezt a témát járjuk körül alaposabban.

 

Hogyan mérjük és jelöljük a fenőkövek finomságát?

A fenőkövek finomságának mérésére több szabvány is elterjedt, ezek közül napjainkban a legáltalánosabban használt, a JIS (Japanese Insutrial Standards), azaz a japán ipari szabványoknak megfelelő jelölés, így oldalunkon mi is ezeket az adatokat használjuk, illetve tüntetjük fel. Természetesen a JIS skála értékei hozzárendelhetők abszolút mérőszámokhoz is, hiszen a csiszolószemcsék méretét mikronban mérhetjük meg. Például, egy igényes, finom élezéshez általánosan használt, JIS 3000-es jelölésű fenőkő csiszolószemcséi kb. 5 mikron nagyságúak. Egy mikron, a milliméter ezred része, azaz szabad szemmel gyakorlatilag nem látható, így a fent említett JIS 3000-es fenőkő csiszolószemcséiből kb. 200 darab tesz ki egy millimétert! Így tehát könnyen elképzelhető, hogy a legfinomabb fenőkövek milyen apró csiszolószemcsékből is épülnek fel!

Alapvetésként megállapítható, hogy minél nagyobb számmal van jelölve egy fenőkő, annál kisebb csiszolószemcsékből épül fel, azaz annál finomabb. Természetesen az ellenkezője is igaz, minél kisebb számmal jelölnek egy fenőkövet, annál nagyobb méretű csiszolószemcsékből épül fel, azaz annál durvább.

 

Hogyan csoportosítjuk a fenőköveket finomságuk szerint?

A különböző szemcseméretű fenőkövek különböző feladatok elvégzésére valók. Nincs tehát arról szó, hogy a durvább szemcseméretű fenőkövek szükségszerűen rosszabb minőségűek, mint a finomabb szemcseméretű fenőkövek. Egyszerűen más célt szolgálnak. Valóban drágábbak (akár jelentős mértékben is) a finomabb fenőkövek, ennek oka azonban az alapanyag árában és a gyártási technológiából eredő magasabb költségekben, valamint a körültekintőbb minőségbiztosítási folyamatokban keresendő. A fenőkövek kiválasztásánál, illetve vásárlásánál sokan éppen azt a hibát követik el, hogy azt gondolják, ha vásárolnak egy finomabb fenőkövet, akkor az értelemszerűen jobb minőségű, mint egy durvább. Egy finomabb fenőkővel nyilvánvalóan finomabb (ha úgy tetszik, igényesebb) élezés végezhető, ugyanakkor, ha a penge éle csorbult, vagy nagyon tompa, akkor ehhez az élezési feladathoz egy durvább fenőkőre van szükség. Azaz mindig válasszunk olyan finomságú fenőkövet, amely az adott élezési feladathoz leginkább megfelelő, így elkerülhetők a csalódások.

A fenőköveket finomságuk szerint alapvetően 5 csoportba tudjuk besorolni. Léteznek persze más típusú csoportosítások is, de talán alábbiak szerint rendelhetők össze legjobban a különböző szemcseméretű fenőkövek a különböző élezési feladatokkal. Az egyes csoportok közötti határok természetesen nem különülnek el élesen, az alkalmazhatóságuk között van átfedés.

fenőkövek finomság szerinti csoportosítását, illetve az egyes csoportokhoz rendelhető élezési feladatokat alábbi táblázatban foglaltuk össze.

  • Durva fenőkövek (400 grit-ig) – Ezeket használjuk az erősebben sérült, kitöredezett, kicsorbult élek kijavítására. Ezekkel a fenőkövekkel végezhető el igény szerint új élszög, illetve teljesen új él kialakítása is. A használatukkal még erősen mikrofogazott élt kapunk, így mindenképpen szükséges finomabb fenőkövekkel folytatni az élezést, finomítani az élt. Csak akkor használjunk durva fenőkövet, ha az él állapota feltétlenül indokolja, mivel rövid idő alatt jelentős fém mennyiséget választanak le a pengéről, így túl gyakori, illetve szükségtelen alkalmazásuk idő előtt elkoptathatja a késeket.
  • Közepes fenőkövek (400 – 1000 grit) – Ezekkel a fenőkövekkel kijavíthatók a kések élén keletkezett kisebb sérülések, kisebb csorbulások, illetve jól megélezhetők velük a nagyon tompa, élességüket teljesen elvesztett kések. Alkalmazásukkal már jól használható, jól teljesítő él alakítható ki, mely ugyanakkor még enyhén mindig mikrofogazott eredményt mutat, mely így igény szerint tovább finomítandó. Jó alapot képeznek finom fenőkövek alkalmazása előtt.
  • Finom fenőkövek (1000 – 3000 grit) – Rendszeresen karbantartott, alapvetően jó élkondíciójú kések esetében a legáltalánosabban használt fenőkövek. Ezekkel a fenőkövekkel remekül élezhetők az enyhébben eltompult, ugyanakkor nem sérült élű kések. Használatukkal már nagyon jól teljesítő, a mindennapokban kiválóan használható vágóél érhető el. Jó alapot képeznek extra, illetve ultra finom fenőkövek alkalmazása előtt.
  • Extra finom fenőkövek (3000 – 6000 grit) – Alapvetően már éles kések élének további finomítására, simítására, a vágóképesség további határozott növelésére valók. Az ezekkel a fenőkövekkel szakszerűen élezett kések esetében már nyugodtan beszélhetünk borotvaéles pengékről! Használatukhoz szükséges, hogy az él állapota alapvetően jó legyen, hiszen ezekkel a fenőkövekkel már csak nagyon kis mennyiségű acélt választunk le a pengékről, így életlen kések esetében feltétlenül szükséges előzetesen finom fenőkő alkalmazása is.
  • Ultra finom fenőkövek (6000 grit-től) – Ezek a fenőkövek a maximalistáknak valók, akik a már nagyon éles kések élét még tovább kívánják polírozni, extrém magas vágóképességre törekszenek. Alkalmazásukkal tükörpolírozott végeredményt érhetünk el, mely pl. borotvakések esetében különösen elvárható. Természetesen alkalmazásuk előtt az él előkészítendő finom ill. extra finom fenőkövekkel.

 

A kombinált fenőkövek és fenőkő készletek – Sokféle feladathoz többféle fenőkő

Az fenti táblázatból is jól látszik, hogy általában nem elegendő, ha csak egyféle finomságú fenőkövünk van, hiszen a késeink éle is jelentősen eltérő állapotban lehet. Könnyen lehet, hogy az egyik késen elegendő egy 5000-es fenőkővel finoman megfenni, kisimítani az élt, a másikon egy 1000-es fenőkővel már alaposabb élezésre van szükség, míg a harmadik késünk pl. egy csonttal való találkozás miatt, enyhén kicsorbult, és akár egy 240-es durva fenőkővel lehet szükség az élszalag kijavítására.

Ezért is terjedtek el a kombinált fenőkövek, azaz kétoldalú fenőkövek, melyek két eltérő finomságú fenőkő összeragasztásával készülnek, így egyből kétféle élezési feladatot láthatunk el velük.

Még rugalmasabb megoldást jelentenek a fenőkő készletek, ahol 3, de akár 4 finomságú fenőkő áll rendelkezésünkre, mellyel már tényleg a legtöbb élezési feladat megoldható! Ezekkel már elvégezhető a legdurvább, nagyoló élezéstől, akár teljesen új él kialakítástól kezdve, a finom rendszeres élezésen át, az élek polírozásáig minden folyamat.

 

MELYIK FENŐKŐVEL KEZDJEM A KÉSÉLEZÉST? – Praktikus tippek kezdőknek és haladóknak

Egy adott kés élezésének elkezdéséhez legalkalmasabb fenőkő kiválasztása igényel ugyan egy kis tapasztalatot, de nem kell megijednie a kezdőknek sem, hiszen van egy-két trükk – vagy inkább egyszerű módszer – arra, hogy meghatározzuk, mennyire is életlen az élezni kívánt késünk, és milyen fenőkő való hozzá.

A teljes bejegyzés elolvasásához kattintson ide!